Phaléne

Den kontinentala dvärgspanieln (epagneul nain continental) förekommer i två varianter Papillon med stående öron och Phalène med hängande öron. Förutom öronen är rasstandarden identisk för dessa båda rasvarianter.
Papillon har fått sitt namn efter de fjärilsliknande öron som elegant befransade, skall likna en vacker fjärils vingar och betyder just fjäril på franska. Rasen lär dock ursprungligen ha importerats till Frankrike från Spanien. Några av dessa importer gavs som gåva till det franska kungahuset. Från det ögonblicket var rasens lycka gjord. Den lilla nätta hunden blev en trogen följeslagare åt hovets män och kvinnor. Från franska revolutionen hör man talas om att Marie Antoinette hade Papillons. På målningar från dessa tider påträffas den lilla hunden, som var nästan fullständigt lik våra dagars Papillons.

Varianten med hängande öron har getts namnet Phalène, som betyder mätarfjäril på franska.
En liten pigg hund som passar de flesta som gillar små hundar med mycket fart, perfekt till Agility och även Lydnad, Sverige första Lydnads Champion var en Papillon. Mycket rolig ras för den utställningsintressera

SVCH SUCH Molargårdens Ivar 

Vår första Phaléne .