Avelsmål

Kennel Mysslä's bedriver en sparsam målinriktad avel med sikte på en robust Phaléne med vackra exteriörer och trevlig mentalitet. Vi avlar enbart på friska och mentalt sunda hundar. Hälsa och mentalitet har alltid prio ett. Därför undersöker vi noga de hundar vi har avelsintresse för, kollar stamtavlor, syskon, tidigare avkommor, inavelsgrader, Patella och ögon status osv.

Då målet är en framåt glad Phaléne som kan ta sig en bit på utställning, så är det ett plus om det finns utställnings meriter, och vi ser helst att minst ett CK finns. Då vi tränar våra arbetspigga Phaléner i Agility, viltspår och lydnad , så läggs än mer vikt på en hund som kroppsligen håller. Phalénen får inte bli för liten och klen, rasstandarden ligger på 28 cm, och det är däromkring vi vill hålla oss. En Phaléne på 30 cm ligger närmare för avel hos oss än en hund på 24-25 cm . 

 Det vi vill se i våra tikar och de hanhundar som går i avel hos oss är; en sund mentalitet, en proportionerligt byggd kropp, en vacker rundad skalle med inte alltför snipigt nos parti, ett vaket, glatt utryck. Rastypiska väl pälsade öron, och en vacker (lagom böjd) plymförsedd svans. Sist med absolut inte minst, eleganta och fria rörelser. 

Vi gör enbart kombinationer där vi utan tvekan kan tänka oss att behålla en valp , än så länge har vi gjort det också. Men det kommer tyvärr inte i framtiden alltid vara en möjlighet.Mysslä's Lady Lizzette "Lizzie"